Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Какво кара мъжете да не искат брак?

109 коментара
Какво кара мъжете да не искат брак?

На ергена Карл Вайсман му писна да бъде квалифициран като плейбой, лузър или човек с фобия към обвързването, затова реши да проучи поради какви точно причини той и все по-голямо количество годни за женитба мъже се въздържат от тази стъпка.

49-годишният Вайсман е провел проучване сред 1 533 хетеросексуални мъже във връзка с подготовка на книга, която да обясни на жените защо интелигентни и успешни мъже предпочитат да останат неженени, както и да помогне на дългогодишни ергени да разберат защо се явяват солово по партита.

Той заключава, че повечето мъже не се страхуват от брак, но се страхуват от лош брак.

"Мъжете се страхуват 10 пъти повече от брак с грешната жена, отколкото от това никога да не се оженят", казва авторът в интервю пред Ройтерс.

"Това е първата генерация, израснала при тежки разводи. Хората приемат, че има нещо нередно, ако не си женен, но тези мъже са направили различен избор и не се поддават на обществения натиск", допълва Вайсман.

Публикуването на неговата книга "Защо никога не си се женил?" става в момент, когато все повече хора предпочитат да останат сами. Данните за САЩ показват, че през 1980 г. около 6 процента от мъжете на възраст малко над 40 години никога не са се женили. Сега техният брой е стигнал 17 процента.

Страх от грешки

Проучването, осъществено онлайн, открива три групи ергени – около 8%, които никога не са се женили; 62%, които искат да се оженят, като половината от тях обаче не желаят да се задоволят с нищо по-малко от съвършената половинка и 30%, които са на ръба.

Четирима от 10 ергени не искат деца, трима на всеки 10 искат да са бащи. Останалите са нерешили.

72 процента от анкетираните казват, че не се страхуват от брак, но половината от тях посочват, че най-много се страхуват от обвързване с грешния човек.

"За тези мъже е много важно да постъпят правилно. Моят най-добър съвет към необвързаните жени по отношение на ергените е да имат търпение. Ако сте припрени за брак, ще бъдете разочаровани", казва той.

Вайсман също така посочва, че финансовият въпрос (в позитивен и негативен план) има важно значение за притесненията на мъжете от обвързване.

"Тези с малко пари казват, че няма какво да предложат на партньора, като някои страдат от накърнено самочувствие и се отдръпват", обяснява Вайсман, който по образование е инженер, но вече е автор вече на две публикувани книги.

"Тези, които са стабилни финансово, се ужасяват какво може да им причини един лош развод", продължава той.

Неговото проучване разбива виждането, че ергените не са щастливи. В това отношение е важно каква част от тях са открили удовлетворение в живота на никога -не-женен. "Животът им се запълва от кариерата, приятелите, амбициите. Не е като да обикалят по цял ден угрижени, че не са се оженили."

Проучването, което Васман прави за книгата си, го е накарало да се вгледа и в себе си. Историята приключва с това, че за пръв път живее с приятелката си. И възнамеряват да се оженят.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

109 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #109

    И за какво да се женят , колко е удобна теорията, че мъжете ги било страх - един вид хем слаби , хем нерешителни ...Както винаги истината е доста по-проста - те НЕ ИСКАТ! Не искат да бъдат превърнати в сбъдвачи на мечти от розови списания , спонсори на родата , лишени от имущество и доходи при развод и....списъкът е безкраен. Единият секс не е достатъчен за мъки цял живот, а нямат какво друго да предложат , горките ....

  2. попарен
    #113

    днешните жени са се превърнали в злостни кучки, които с помощта на съдилища налагат запори на банковите сметки на мъжете, взимат им жилищата, препятстват свижданията между бащи и деца, звънят на работодателите на мъжете за да ги злепоставят. женската злоба не знае граници и връзките, които започват с бурна страст приключват с яростна омраза.

  3. cos
    #112

    ...е така.

  4. попарен
    #111

    мъжете намират утеха при други, по-млади жени, създават си хобита, децата порастват и стават самостоятелни.най-минати, в крайна сметка, са жените защото остават сами.

  5. иван
    #110

    физически от мъжете, но имат по-големи уста от тях и лаят с тях като картечници.

  6. минаващ
    #109

    Тенденцията е валидна и за жените, но през последните години на тази тема се посветиха доста научни трудове и художествена литература, така че нещата горе долу се изясниха. Какви кризи изживяват мъжете не е особено ясно. Но страхът да не се минеш, най-грубо казано, като че ли е валиден и за едните, и за другите. И май колкото по-свестен и наясно със себе си е един човек, толкова по-трудно се решава на тоя смел скок женитбата. Която наистина си е нещо доста сериозно, но човек на по-млади години е способен да поема всякакви житейски рискове, после започва да се пази, да внимава, става конформист. Тъпотия

  7. reakzioner
    #108

    i majete ne iskat da se jeniat za razni merkantilni konsumatorki!

  8. Mnogojenen kat napr.Bog. Rainov
    #107

    Mnogo sa alshni savremennite jeni i za tova otgovornost imat i vazpitanieto na maikite im.Spored mene veshe dalgoto sajitelstvuvane mejdu maj i jena stava goliama riadkost.Za da ne nasilvame prirodata si i vrodenia antagonizam e nujno jiveene bez brak i smiana na partniorite vseki 10-15 godini.Savremenniat sviat ni nalaga tova.HORATA si omrazvat v dnechnia sviat barzo.90%ot semeistvata sled 6-7 godini brak sa si tolkova omraznali,she zaposhvat da se nenavijdat.No...prodaljavat da se lajat edin drug vav veshna!! lubov...

  9. Карина
    #106

    мама няма да се грижи за вас, но пък вие ще сте длъжни да се грижите за семейството си, отговорността ви плаши, а. За жената са важни децата, тъй е отредил Бог.

  10. Турретт
    #104

    Където живея, е рай за самотeн ерген (бачелър) като мен. Вискоа заплата, която позволява да опитваш планомерно жени от всички цветове, миризми и вкусове. След напрегнат ден в офиса може да вземеш един еротичен масаж със хепиенд за смешната цена от 90 долара за един час (Една хилядна от годишната ми заплата), и то при същинска майсторка, при която хепи ендът е гарантиран. Един ескорт за уикенда с талантливо младо момиче, дошло от Източна Европа, Азия или Карибите ще ти струва само 1000 долара, но

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.